Стиль лофт і факти із його історії

24 Мар 2017 р.

Лофт — це архітектурний стиль XX-XXI століття, який стосується великих та просторих приміщень, розміщених на верхньому поверсі або горищі в комерційному будинку, на заводі (які були переобладнані для використання в житлових або інших цілях). Напрямок в стилі лофт (англ. loft «горище») зародився у 40-х роках XX ст. в промислових районах Нью-Йорка.

Черговий стрибок цін на землю в центрі міста змусив власників промислових підприємств покинути свої приміщення і перевести виробництво у передмістя. Занедбаними заводськими будівлями зацікавилась інтелігенція. Їх привабили як функціональні характеристики приміщень (високі стелі, хороше освітлення), так і відносно низькі ціни на орендну платню.

Лофти були надзвичайно популярними у 50х роках. Саме на таких горищах проводив свій час мистецький осередок Нью-Йорка. Фешн художники відкрили свої власні виставки у лофтах і студіях. Яскравий приклад — «фабрика» Енді Уорхола, яка з 1962 по 1968 рік, знаходилась на Манхеттені, на 5-му поверсі будинка номер 231, що на 47-й вулиці.

Незабаром такі апартаменти набули елітного статусу. Але з часом фінансові та будівельні компанії почали викупляти такі старі та занедбані заводські будівлі задля того, щоб знести і на їх місці побудувати торгові центри. Молоді художники та інші талановиті люди були не в змозі їм протистояти.

Кольори

У лофтах зазвичай використовуються холодні відтінки (метал, синій, і т.д.) Відмінною особливістю кольорової палітри на горищі, являється одна стіна, яка виконана у іншому відтінку. Наприклад, три стіни оздоблені цеглою, а четверта вкрита металевою штукатуркою. Цей ефект необхідний для того, щоб розподілити приміщення на зони.

Меблі

Зазвичай меблі використовувались із металу або пофарбовані «під метал», можна зустріти меблі із дерева у світлих і темних відтінках. Меблі в лофтах, як правило, прості і функціональні. Вони служать у якості перегородки (стіни) між функціональними просторами. Іншими словами, вони ділять його на частини.

 

Архітектурні деталі

Найцікавіше у лофтах — деталі. Це те, що залишилось від колишніх заводів: сходи, системи вентиляції, промислові світильники і так далі. Ну і звичайно вікна. Краще всього залишити їх без штор або тюлів. Це потрібно для того, щоб максимально пропустити світло всередину. Для штучного освітлення часто використовуються підвісні люстри.

Творчий простір

Бувші у використанні промислові приміщення з їх величезною площею і високими стелями можуть використовуватись не тільки для житла, але і для організації багатофункціональних культурних центрів з виставковими залами, кафе, ресторанами, офісами, концертними майданчиками. Фабрика Енді Уорхола почала цю тенденцію, яка прокотилася по всій Америці, а потім перейшла у Європу.