Як створити стильний дизайн приміщення без дизайнера?

09 Ноя 2017 р.

Ми знаємо, що залучити дизайнера до роботи над проектом і ремонту не завжди можливо. Тому ми з’ясували у одного із них, яким правилам варто слідувати при самостійній розробці інтер’єру квартири.

1. Коли ви працюєте на плануванням:

— Відмовтеся від складних форм. Хвилі, зигзаги, півкола — в минулому. Вибирайте чітку геометрію, строгі лінії — коло, квадрат, прямокутник.
— Намагайтеся зберегти максимальну висоту стелі. Гіпсокартон в три ряди лише захаращує простір.

— Продумайте системи зберігання. Прагніть до того, щоб максимально все заховати, — це створить відчуття чистоти. Вбудованими можуть бути полки, стелажі і шафи. Залишити відкритими можна пару полиць для декору. Не забудьте подумати про місце для зберігання побутової хімії, пилососа, відер, брудної білизни і так далі.
— Сплануйте освітлення. Зробіть кілька рівнів світла — стелю, бра, підлогові торшери, можна також щось підсвітити знизу — це зазвичай ефектно виглядає на фактурних стінах, наприклад на цеглі. Забудьте про різнокольорову діодну підсвітку і використовуйте димери — це дуже зручно. Продумайте розташування прохідних вимикачів: дуже зручно вимикати світло, не встаючи з ліжка. Не забудьте про розетки, яких, як відомо, багато не буває.

— Не захаращуйте інтер’єр. Відчувайте пропорції. Завжди робіть ставку на чистий простір. Величезна люстра при низькій стелі виглядає абсурдно, якою б гарною вона не була. Завжди залишайте великі проходи, що не менше метра. Звичайно, кожний простір індивідуальний, але бережіть «повітря» в інтер’єрі.

2. Коли ви обираєте оздоблювальні матеріали:

— Не економте на тому, що має служити довго: покриття для підлоги, плитка, кухня, сантехніка. Все інше завжди можна перефарбувати або поміняти.
— Використовуйте більше натуральних матеріалів. Дерево, бавовна, льон, камінь — все це створює затишок.

—  Не переборщіть з оздобленням. Пам’ятайте, що головне завдання — створити гармонійну коробку, в якій ви зможете далі грати з деталями, змінюючи настрій. Робіть ставку на фарбування. Подумайте про декілька акцентів — шпалери, цегла, дерево, зістарена стіна. Акцент — це невеликий елемент на загальному нейтральному тлі, не забувайте про це. Це може бути одна, максимум 2 стіни в приміщенні: біля ліжка в спальні, наприклад, або зона ТВ в вітальні. Якщо акцент яскравий за кольором або фактурою, то інші стіни повинні бути максимально нейтральними. Те ж стосується і підлоги.
— Виберіть 3 основних кольори, якщо хочете створити монохромний інтер’єр. Можна додати один акцентний. Безпрограшний варіант — це сірий (можна кілька відтінків) + білий + чорний (мінімум) + натуральне дерево (можна 2 близьких відтінку). Якщо хочете додати акцентний колір, то в цих поєднаннях дуже красиво виглядають жовтий або бірюза.

3. Коли ви купуєте меблі і декор:

— Спробуйте поєднувати елементи з різних стилів, тільки будьте обережні! Якщо дотримуватися правила трьох основних кольорів, то створити загальну гармонію стане простіше. Наприклад, поставте 2 стільці різних за формою, але одного кольору. Пам’ятайте, що акцентних деталей не повинно бути багато. Наприклад, у вітальні, виконаній в скандинавському стилі, цілком достатньо двох класичних акцентів — люстри та картини або дзеркала.

— Залиште вибір таких деталей, як штори, подушки і картини, на останній момент. Коли почне вимальовуватися загальна картина, стане зрозуміло, чого не вистачає.
— Не бійтеся експериментувати з картинами. Яскраві елементи в стилі поп-арт або предмети сучасного мистецтва часто надають індивідуальність простору.